• Gratis verzendkosten boven de € 35
  • Voor 13:00 besteld, vandaag verzonden!

Imkerij


werken samen met verschillende partijen. Zoals  Hanze Hoogeschool Groningen, Universiteit Groningen, Staatsbosbeheer (boomfeestdag 15 november 2023), Pollinators (voer de bij bij 22 April 2024), Nationale bijentelling (2024), NBV (imkerij en Landelijke open imkerdagen 2024) diverse (middelbare) scholen in de provincie Groningen.

  • passie, professionalisme en wetenschappelijke inzichten te verzoenen om zo de imkerij naar een hoger niveau te tillen,

22 mei dag van de biodiversiteit
Bomenplantdag
Voor de bij bij en dalinh verkoop

 

Biodiversiteit

De natuur is een bron van voeding, bouwmaterialen en grondstoffen. Voor mens en dier is zij van essentieel belang. De variatie van soorten (biodiversiteit) in die natuur geeft een rijk en gevarieerd aanbod. En dat is alleen al belangrijk voor variatie in wat er dagelijks bij ons op tafel staat. Biodiversiteit is echter niet meer vanzelfsprekend. Dat heeft onder meer te maken met uitputting van de grond, waardoor plantensoorten, verdwijnen. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij plantenteelt betekent dat er soorten komen die niet passen in het gebied waar ze komen te staan waardoor het evenwicht in deze omgeving wordt verstoord.

Alle bestuivers hebben een sleutelpositie in dit verhaal. Doordat a.o. bijen bloemen, planten en bomen bestuiven houden zij de variatie van soorten in stand. Zeker ook in de stad!

 

Duurzaam

Als imkerij werken we in voornamelijk met raszuivere Carnica bijen en de dochters daarvan. We werken met zoveel mogelijk met raszuivere koninginnen en de dochters hiervan. Zo weten we veel over de eigenschappen van de volken. We zetten ons in voor de bijenteelt. Wij hergebruiken zoveel mogelijk. De bijenwas wordt van de oude ramen verwijderd en na smelten en zeven weer gebruikt voor nieuwe wasraten in de bijenvolken. De reststoffen kunnen wordt uitgestrooid op tuinen in de buurt. Alle bijenkasten zijn van hout en worden zelf gemaakt of we hergebruiken oudere kasten die we schoonmaken en opknappen. De teelkastjes zijn zoveel mogelijk van duurzame materialen gemaakt. De honing wordt verkocht in lokale winkels en ook gebruikt voor de productie van zeep en mede. Bij het bezorgen van de honing wordt in de meetste gevallen alleen de fiest gebruikt. Bij grote bestellingen gebruiken we de bakfiest of als het echt niet anders lukt het gebruik van een auto met zo min mogelijk uitstoot en samengestelde routes.

 

Biologisch

Voor het bestrijden van varroa en andere ziektes gebruiken we alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen en werken we zoveel mogelijk met natuurlijke manieren van bestrijden. Een aantal manieren zijn het gebruik van kleine celmaten (5.1 en 4,9) broedarme periodes, experimenten met roofmijt, het selecteren op hygiënisch gedrag van de bijen zelf en imkeren we op 1 broedkamer. Tijdens de controle van de bijenvolken worden ook natuurlijke middelen zoals kruidnagelolie en water gebruikt en gebruiken we zo min mogelijk rook.

 

Ecologisch

We houden rekening met het ecosysteem en wil hierin van toegevoegde waarde zijn. Dat betekent dat de honingbijen goed samen kunnen gaan met andere bestuivers in hetzelfde gebied. In de gebieden waar de bijen staan doen we zoveel mogelijk onderzoek naar de aanwezige drachtplaten en de aanwezigheid van bijenvolken van andere imkers. Hierbij hanteren we een maximum van 3 volken per km2 in een haalgebied van een straal van 3km. Zo belasten we de aanwezige bestuivers niet en houden we ruimte voor andere insecten. Daarnaast organiseren we activiteiten waarbij we massaal bijenplanten proberen te verspreiden voor alle bestuivers. denk hierbij aan het gratis weggeven van grote hoeveelheden zaden, de verkoop van bomen en bloembollen. Daarnaast hanteren we de 1 baks methode bij het imkeren. Dat betekend dat de volken niet groter kunnen groeien dan 1 broedkamer en houden we de eventuele grote van het volk dus onder controle. 

Wat hebben we dan zelf al gedaan...

In veel gebieden waar we zelf de bijen hebben staan of we samen werken met bedrijven, organisaties of scholen planten we ook bomen. Tot nu toe hebben we 150 sporken 150 drakenwilgen 15 Amandelwilgen, 30 sleedoorn, 12 meidoorn, 17 rozenbottel en een 35 appelbes, 3 volwassen perenbomen, 9 volwassen appelboom, 2 volwassen lindes, 2 notenbomen, 2 bijenbomen 25 hedra’s en heeeel erg veel bloemzaad aangepland.

 

Lokaal

Lokaal organiseren we activiteiten ten behoeve van educatie, biodiversiteit en onderzoek. Neem een kijkje in onze agenda voor de eerst komende activiteiten. Daarnaast zoeken we zoveel mogelijk de verbinding met basis en middelbare scholen. Actief samen te werken met alle geïnteresseerde imkers, burgers, verenigingen, bedrijven, overheden, universiteiten, onderzoeks- en opleidingsinstituten, en dit over de grenzen heen van landen, continenten en culturen,

 

Honing

Onze honing is 100% honing van onze eigen bijen en deze honing oogsten we zo natuurlijk mogelijk. We verwarmen de honing niet en voegen natuurlijk niks toe aan dit prachtige product. Onze bijen overwinteren zo veel mogelijk op hun eigen honing en zo min mogelijk op suikerwater. Natuurlijk zullen we bijvoeren als dat nodig is en dit doen we zoveel mogelijk met voedingsrijke voedingsmiddelen.