• Gratis verzendkosten boven de € 35
  • Voor 13:00 besteld, vandaag verzonden!

Les over bijen in jou klas? Dat kan!


Altijd al willen weten hoe bijen honing maken? En wat doet een imker eigenlijk allemaal om onze kleine vliegende vriendinnen te helpen? En hoe kunnen we zorgen dat het wat beter met de bijen gaat? Ik kom graag bij jullie in de klas, bedrijf of vereniging langs om hierover te vertellen! Hoe bijen leven, hoe honing oogsten gaat en de verschillen tussen verschillende soorten bijen. Of je komt met de hele klas eens kijken bij de bijenvolken in onze bijenstal. Hier kun je met de hele klas kijken bij de bijenvolken en alles leren over het belangrijke werk van de bijen.

In de klas en bij de bijenstal hebben we een speciale kijkkast. Hier kun je veilig en van dichtbij een echt bijenvolk bekijken en zelfs op zoek gaan naar de bijenkoningin! Op een speelse manier leer je van alles over het bijzondere leven van een bijenvolk: de koningin, de werksters en de darren. Ook vertel ik jullie over de onmisbare rol van bijen bij de bestuiving. De kinderen kunnen zo op een speelse manier kennismaken met het bijzondere leven van een bijenvolk; de koningin, de werksters en de darren. Ook de onmisbare rol van bijen bij de bestuiving komt aan de orde.


De imker in de klas.

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Slapen bijen eigenlijk? Kunnen bijen dansen? Kinderen stellen de meest verrassende vragen als het gaat om bijen. Ik geef les over bijen aan basisschoolkinderen, van groep 1 tot en met groep 8, en ik blijf me verbazen over hun nieuwsgierigheid, verwondering en zelfs de kennis die kinderen al hebben over de natuur.

Als je mij uitnodigt voor een les, dan kom ik met een (gesloten) observatiekast met echte bijen langs op jullie locatie. De kinderen kunnen een bijenvolk van dichtbij bekijken achter glas en ik geef uitleg over de leefwijze van honingbijen. Natuurlijk pas ik de uitleg aan naar de klas/leeftijd van de kinderen. Honingbijen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de productie van honing maar samen met andere bijensoorten en hommels bestuiven zij een groot deel van de bloemen en gewassen. Het is van groot belang dat kinderen meer leren over bijen en hun omgeving, gezien de zorgwekkende afname van bijensoorten.

Ook is er tijdens de les ook ruimte voor de vragen van de kinderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen meer respect krijgen voor deze nuttige beestjes en hun omgeving.

Aan de hand van een powerpointpresentatie en/of afbeeldingen worden kinderen op eenvoudige wijze wegwijs gemaakt in de wereld van de bij. Bloem, bij, bestuiven,  het leven in een bijenfamilie en het verschil tussen honingbijen, solitaire bijen, wespen en hommels wordt ook besproken.

Inhoud van de les:
De leerkracht ontvangt van tevoren een link voor een filmpje over bijen zodat dit via het digitale schoolbord bekeken kan worden. De leerlingen zijn dan al voorbereid op de komst van de imker.

De imker verzorgt:

  • Powerpointpresentatie of afbeeldingen.
  • Imker meteriaal en kijktafel, ontdekken, voelen, kijken en spelen.
  • Het nemen van een kijkje in de echte bijenkast (gesloten kijkkast) met bijen
  • Honing proeven
  • Puzzels- kleurplaat/kruiswoordpuzzel voor een andere keer of thuis
  • Kaarsje rollen van echte bijenwas voor mee naar huis

Aan het einde van de les krijgen de leerlingen een zakje bloemenzaad mee naar huis.

Duur van de les: Ongeveer een uur afhankelijk van de groep en leeftijd van kinderen.

Doelstelling: Kerndoelen 39, 40, 41

Periode: Maart t/m september

Kosten: Kosten voor de les imker in de klas bedragen  137,- euro (ex btw.) per 2 klassen (alleen per klassen van ongeveer 25 kinderen te boeken).


Uitleg aan (jong)volwassenen

Volwassenen beseffen dat we afhankelijk zijn van bijen, maar weten vaak weinig over deze fascinerende wezens. Daarom kan ik ook bij jouw vereniging, club, bedrijf, buurt of vriendengroep langskomen om kennis te maken met de wereld van de bij. Of jullie komen bij ons in de bijenstal kijken. Ik vertel je niet alleen over de leefwijze van bijen, hoe dat allemaal zit met honing, maar ook hoe we onze steden, tuinen of bedrijfstrein "bijvriendelijker" kunnen maken om zo bij te dragen aan de behoeften van honingbijen en wilde bijen. Bovendien laat ik je graag zelf de bijen ervaren door een kijkje te nemen in een bijenkast en uitleg te geven over wat je ziet.