Les over bijen in jouw klas? Dat kan!


Altijd al willen weten hoe bijen honing maken? En wat doet een imker eigenlijk allemaal om onze kleine vliegende vriendinnen te helpen? En hoe kunnen we zorgen dat het wat beter met de bijen gaat? Ik kom graag bij jullie in de klas, bedrijf of vereniging langs om hierover te vertellen! Hoe bijen leven, hoe honing oogsten gaat en de verschillen tussen verschillende soorten bijen. Of je komt met de hele klas eens kijken bij de bijenvolken in onze bijenstal. Hier kun je met de hele klas kijken bij de bijenvolken en alles leren over het belangrijke werk van de bijen.

In de klas en bij de bijenstal hebben we een speciale kijkkast. Hier kun je veilig en van dichtbij een echt bijenvolk bekijken en zelfs op zoek gaan naar de bijenkoningin! Op een speelse manier leer je van alles over het bijzondere leven van een bijenvolk: de koningin, de werksters en de darren. Ook vertel ik jullie over de onmisbare rol van bijen bij de bestuiving. De kinderen kunnen zo op een speelse manier kennismaken met het bijzondere leven van een bijenvolk; de koningin, de werksters en de darren. Ook de onmisbare rol van bijen bij de bestuiving komt aan de orde.


De imker in de klas.

Kinderen stellen vaak verrassende vragen over bijen, zoals: Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Slapen bijen eigenlijk? Kunnen bijen dansen? Als imker geef ik les over bijen aan basisschoolkinderen, van groep 1 tot en met groep 8 en middelbare scholen, en ik ben telkens weer verbaasd over hun verwondering en zelfs hun kennis over de natuur.

Wanneer jullie mij uitnodigen voor een les, breng ik een (gesloten) observatiekast met echte bijen mee naar jullie locatie. De kinderen kunnen van dichtbij een bijenvolk bekijken achter glas, terwijl ik uitleg geef over de leefwijze van honingbijen. Uiteraard pas ik de uitleg aan op de klas en de leeftijd van de kinderen. Honingbijen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de productie van honing, maar samen met andere bijensoorten en hommels bestuiven ze een groot deel van de bloemen en gewassen. Het is van groot belang dat kinderen meer leren over bijen en hun omgeving, gezien de zorgwekkende afname van bijensoorten.

Tijdens de les is er ook ruimte voor de vragen van de kinderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen meer respect krijgen voor deze nuttige beestjes en hun omgeving.

Onderwerpen zoals bloemen, bijen, bestuiving, het leven in een bijenfamilie en het verschil tussen honingbijen, solitaire bijen, wespen en hommels komen aan bod.

Duur van de les: Ongeveer een uur afhankelijk van de groep en leeftijd van kinderen.

Doelstelling: Kerndoelen 39, 40, 41

Periode: Maart t/m september

Kosten: Kosten voor de les imker in de klas bedragen  177,- euro (ex btw.)


Uitleg aan (jong)volwassenen

Volwassenen beseffen dat we afhankelijk zijn van bijen, maar weten vaak weinig over deze fascinerende wezens. Daarom kan ik ook bij jouw vereniging, club, bedrijf, buurt of vriendengroep langskomen om kennis te maken met de wereld van de bij. Of jullie komen bij ons in de bijenstal kijken. Ik vertel je niet alleen over de leefwijze van bijen, hoe dat allemaal zit met honing, maar ook hoe we onze steden, tuinen of bedrijfstrein "bijvriendelijker" kunnen maken om zo bij te dragen aan de behoeften van honingbijen en wilde bijen. Bovendien laat ik je graag zelf de bijen ervaren door een kijkje te nemen in een bijenkast en uitleg te geven over wat je ziet.