Bijenzwerm gespot? Dit moet je doen
Heb je een bijenzwerm in je tuin, op je balkon of ergens in de buurt gezien? Geen paniek – bijenzwermen zien er indrukwekkend uit, maar zijn meestal ongevaarlijk. Op deze pagina lees je precies wat je moet doen bij een bijenzwerm, hoe je het verschil herkent tussen bijen, wespen en hommels én wanneer je een imker kunt inschakelen om een zwerm te laten verwijderen.

Wat is een bijenzwerm?
Een bijenzwerm is een grote groep honingbijen die een nieuwe plek zoekt om een volk te beginnen. Meestal bestaat zo’n zwerm uit duizenden bijen en één koningin. Ze hangen vaak als een tros aan een tak, hek of regenpijp. Een bijenzwerm kan ineens opduiken en is indrukwekkend om te zien, maar meestal zijn de bijen in deze fase erg rustig.
Herken een bijenzwerm in 3 stappen
Stap 1: Is het écht een bijenzwerm?
✅ Grote tros bijen die stil hangt aan een boomtak, muur of paal
✅ Duizenden bijen dicht op elkaar
✅ Geen zichtbaar nest of raten
❌ Geen zwerm? Misschien gaat het om een wespennest of hommelnest. Zie verderop op deze pagina.
Stap 2: Gaan ze weer weg of blijven ze hangen?
Soms zie je veel bijen rond een struik of boom vliegen. In dat geval zijn ze gewoon nectar aan het verzamelen en vliegen ze vanzelf weer terug naar hun bijenkast.
Blijven ze op één plek hangen in een tros? Dan is het een echte zwerm, en die kun je laten weghalen door een imker.
Stap 3: Zwerm blijft hangen? Neem contact op met een imker
Een bijenzwerm laten verwijderen doe je altijd met hulp van een ervaren imker. Ga nooit zelf aan de slag – bijen zijn beschermde dieren en het is belangrijk dat de zwerm goed wordt opgevangen. Een imker weet precies hoe dit veilig en diervriendelijk gebeurt.
📞 Bel 0619675454 (alleen Groningen) of een lokale imker zodra je een bijenzwerm ziet.
Op de website van de NBV kun je contactgegevens vinden van andere plaatsten.
Is een bijenzwerm gevaarlijk?
Een zwerm ziet er spectaculair uit, maar bijen zijn tijdens het zwermen meestal heel rustig. Ze zijn niet bezig met verdedigen, maar met zoeken naar een nieuw thuis. Bijenzwermen steken bijna nooit, tenzij ze zich bedreigd voelen.
Laat de zwerm met rust en houd afstand. Trek niet aan takken of voorwerpen waar ze op zitten en probeer ze vooral niet zelf te verplaatsen.
Wat doet een imker bij het vangen van een bijenzwerm?
Een imker komt meestal snel ter plaatse. De zwerm wordt voorzichtig natgespoten zodat de bijen rustiger blijven. Daarna veegt de imker de zwerm in een tijdelijke kast of korf.
Zit de koningin eenmaal in de kast, dan volgen de andere bijen vanzelf. De imker laat de kast soms tot ’s avonds staan zodat alle bijen mee kunnen. Daarna krijgt de zwerm een nieuw thuis, bijvoorbeeld op een bijenstand in de regio.
Wat kost het om een bijenzwerm te laten verwijderen?
Het vangen van een zwerm is een tijdrovende klus. Toch vragen imkers hiervoor meestal geen vergoeding. Het is een traditie dat de imker de zwerm mag houden.
Een vrijwillige donatie voor de moeite is natuurlijk altijd welkom.
Geen bijenzwerm maar een wespennest?
Wespen zijn feller en bouwen nesten van papierachtig materiaal. Ze vliegen af en aan naar een vaste plek en zijn geel-zwart zonder beharing.
Een wespennest verwijderen is werk voor een professionele bestrijdingsdienst. Een imker verwijdert meestal géén wespennesten, maar kan wel meedenken of doorverwijzen.
Of misschien een hommelnest?
Hommels zijn wollig, traag en zachtaardig. Ze leven vaak onder de grond of in muizenholletjes. Hommels zijn nuttig en steken zelden.
Een hommelnest levert bijna nooit overlast op en verdwijnt vanzelf aan het einde van de zomer. Laat ze zoveel mogelijk met rust.