Honing uit groningen

Honinganalyse en pollenoverzicht Voorjaarshoning met THT juli 2023

Product: Voorjaarshoning Voorjaarshoning juli 2023
Herkomst Tuin in de stad Groningen
Honing kleur 40 - 60 mm Pfund
Smaak/geur Bijzondere honinggeur met mooie smaak
Kristallisatie Begin van lichte zweem naar kristalliserend
Peroxide 5 mg H2O2/L/per uur bij 20 °C
Vochtgehalte 19%
Brix 79,3
PH waarde 4,5
Geleiding 633 μSiemens/cm
Pollen Een laag Pollenklasse I waarbij geen pollen een meerderheid hebben. Wilg, liguster, Esdoorn, Tuinboon, Composieten, Brassica soorten (koolzaad), fruit (kers,appel en peer), Mispel, Klaver. Geen van deze pollen was dominant aanwezig hoewel de Wilgen pollen meer dan incidenteel voorkwamen. Opvallend bij deze honing was de aanwezigheid van een grootaantal calciumoxalaat kristallen*. Dit is meestal een indicatie voor de aanwezigheid van honingdauw honing. Dit is een bloemenhoning.
Opmerking algemeen Erg mooie en smaakvolle honing.

Honinganalyse en pollenoverzicht koolzaadhoning met THT juli 2023

Product: koolzaadhoning Koolzaadhoning juli 2023
Herkomst Koolzaadveld Beerta
Honing kleur 10-20 mm Pfund
Smaak/geur Prima cremehoning met zachte structuur
Kristallisatie Cremehoning
Peroxide 15 mg H2O2/L/per uur bij 20 °C
Vochtgehalte 17%
Brix n.v.t.
PH waarde 4,2
Geleiding 188 μSiemens/cm
Pollen Pollenklasse I . Aantal pollen koolzaad voldoet zeer ruim -> 45% - aan de gestelde norm om botanische herkomst te vermelden. Het aantal overige pollen is niet overheersend
Opmerking algemeen Mooie zachte cemehoning zonder gelaagdheid in flacon. " Loopt" wel iets meer dan gemiddeld voor cremehoning.

Kleur van honing

De kleur van de honing ligt vast in de schaal mm Pfund. Deze schaal loopt van 0 tot 150 mm en heeft een kleurverloop van waterwit naar diepzwart. Acacia-, en Rhodondendronhoning als voorbeeld zijn zeer licht van kleur en vallen op de lijn van 10 - 20mm Pfund. Honingdauwhoning is zeer donker tussen 80 en 110mm Pfund

Glucose - Oxidase gehalte

Glucose + Water + Zuurstof + Glucose-oxidase >>>Gluconzuur + Waterstofperoxide. Het enzym in de honing wordt door de bijen afgegeven in de kopklieren tijdens de verwerking van nectar naar honing. Een enzymrijke honing geeft H2O2. Deze honing kan dan worden toegepast bij wondbehandeling en brandwonden. Er zijn ook uitzondering hierop zoals een hoog vitamine C gehalte waarbij het enzym zal oxideren met de vitaminen. Honing waar de waarde boven de 25mg/L is kan worden toegepast voor wondbehandeling.

Vochtgehalte van honing

Het vochtgehalte van honing is bepalend voor de houdbaarheid en kwaliteit. Honing met een vochtgehalte boven de 20% mag niet worden aangeboden, en zal zeer snel overgaan tot gisting. Uitzondering is heidehoning, deze mag max. 23% vocht bevatten. Honing met <17% vochtgehalte maximaal houdbaarheid tot 24 maanden. 17,1-18% tenminste 18 maanden. 18,1 - 19% tenminste 12 maanden. 19,1 - 20% tenminste 3 maanden houdbaar. Boven de 20% vochtgehalte niet voor verkoop geschikt. Het vochtgehalte van honing wordt gemeten in graden Brix met een Honing-refractometer. Kwaliteit afhankelijk van bewaren. Op kamertemperatuur bewaren. Verhoogde bewaartemperatuur laat enzymen verdwijnen.

pH- waarde van honing

Zuurgraad en electrische geleiding kunnen naast een pollenanalyse gebruikt worden om de botanische herkomst vast te stellen.pH is de term voor de zuurgraad en loopt van 1 - 14. 1 is zuur zoals zwavelzuur, en 14 is basisch zoals zeep. Water is neutraal en heeft een pH van 7. pH waarde van honing ligt ongeveer tussen de 3,5 en 6. De waarde kan worden gemeten met een ph-meter of indicatiestrookje. Als voorbeeld heeft Phacelia honing een pH van 3,30 en heidehoning een pH van 4,23

Electrische geleiding van honing

Zuurgraad en electrische geleiding kunnen naast een pollenanalyse gebruikt worden om de botanische herkomst vast te stellen. Soortelijke electrische geleiding ofwel geleidend vermogen van honing is een maat voor het asgehalte, het resudu dat overblijft na verassing van honing. Het asgehalte correspondeert met het kaliumgehalte van honing, afkomstig van de ingezamelde nectar. Het zegt dus iets over de herkomst van de gemeten honing. Zo heeft klaverhoning een geleiding van 180 μS/cm, en tamme kastanje een geleiding van 1250 μS/cm. Bloemenhoning heeft een waarde van onder de 800 μS/cm en honingdauwhoning een waarde van boven de 800 μS/cm. Lage waarden onder de 100 μS/cm wijzen op vervalste honing.

Pollenanalyse

Pollenanalyse van de onderzocht honing geeft een globaal beeld van de meest voorkomende pollen in de honing. De pollen worden volgens de imkermethode bepaald. Benoeming van pollen is een tijdrovend en moeilijk werk, maar geeft een imposante inkijk in de miniwereld en laat zien dat de natuur het mooist is in het kleine! (optie in overleg)

Calciumoxalaat

Calciumoxalaat is een natuurlijk verschijnsel in diverse planten. Een overmaat aan calcium wordt omgezet in kristalvorm. Deze hoopt zich op in de stengel en de bladerenvan de plant.Als de bladluis de nectar opzuigt vanuit het blad dan komen deze kristallen mee en worden tesamen met een deel van de nectar weer uitgescheiden via de klier van de bladluis en achtergelaten op het blad,welke nectar weer opgehaald wordt door de bijen.De aanwezigheid van deze kristallen in de honing is geen gevaar m.b.t.de voedselveiligheid.

Etikettering

Etikettering bij verkoop van honing dient te voldoen overeenkomstig: Handboek Etiketering van Levensmiddelen. Uitgave Versie 7.0, d.d. 23 juli 2021 van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.