• Gratis verzendkosten boven de € 35
  • Voor 13:00 besteld, vandaag verzonden!

Bijen bij je bedrijf?

 

Steun de biodiversiteit en red de bijen met 'urban beekeeping' van Groningse honing! Wij bieden bedrijven, scholen en andere organisaties een gemakkelijke manier om hun vastgoed in te zetten voor het behoud van de lokale biodiversiteit door het plaatsen en onderhouden van bijenkasten.

Wil je je organisatie een duurzame en verantwoorde toekomst geven? Overweeg dan om bijen op het dak van je organisatie te houden! Bijen zijn niet alleen nuttige bestuivers, ze helpen ook bij het verbeteren van de luchtkwaliteit en het vergroten van de biodiversiteit. Bovendien is het houden van bijen een leuke manier om betrokken te raken bij de lokale gemeenschap en om een positief statement te maken voor je organisatie. En als kers op de taart, kun je de honing die je bijen produceren gebruiken als lekker en uniek geschenk voor je klanten en medewerkers. Neem contact met ons op om te horen hoe je samen met ons bijen op het dak of terrein van je organisatie kunt houden en om te ontdekken hoe je kunt bijdragen aan een duurzame en verantwoorde toekomst voor jezelf en voor de planeet."

 

DUURZAAMHEID

Eén duurzame bijenkast op een kantoordak of op een bedrijfsterrein draagt significant bij aan een gezondere bijenpopulatie. En aan een gezondere directe omgeving van het kantoor, en dus Nederland.

 

Wat kun je van ons verwachten!

 

PLAATSING

Eén van onze imkers komt langs en bepaalt samen met jou de beste plek voor de bijenvolken. De rest regelen wij.

 

CONTROLES

Als de bijen eenmaal op het dak of in de tuin staan, moet er regelmatig een ervaren imker langs komen om te kijken of alles nog goed gaat.

HONING

Het vloeibare goud! Heerlijk om te eten, in een potje, of voor relaties. Maar vooral het bewijs dat er bij jullie bedrijf een gezond, duurzaam gehouden bijenvolk staat.

BIODIVERSITEIT

Wij helpen graag met advies over aanplanten van insecten-vriendelijke tuinen of groene daktuinen. Bomen en planten dragen substantieel bij aan bio-diversiteit en nemen bovendien grote hoeveelheden CO2 op.

 

WORKSHOPS

We nodigen iedereen uit om de bijen wat beter te leren kennen. We kunnen voor jullie een aantal bezoeken aan de bijen of zelfs een workshop organiseren over de bijen en het werk van de imker.

LEZINGEN

Je hebt vast wel eens over ‘het bijenprobleem’ gehoord. En je collega’s misschien ook wel. Maar wat houdt het precies in? Wij kunnen jullie in een leuke lezing volledig BIJ praten en uitleggen hoe het nu zit.

 

CERTIFICAAT

Natuurlijk krijgen jullie een Certificaat! Een duurzame "tuin" of kantoordak met biologisch gehouden bijen erop. Wij weten wat dat waard is! Daarom reiken we aan alle bedrijven die hier gebruik van maken een echt een certificaat uit,

 

BOMEN EN PLANTEN

Bijen doen het goed als de biodiversiteit er goed bij staat. Daarom gaat een deel van alle opbrengsten naar het platen van nieuwe bomen. Ook kunnen bedrijven bomen sponsoren.

SPONSOR PAKKETTEN

Hoe meer bijen in de omgeving, hoe beter. Daarom is het ook mogelijk om om een bijenvolk (met het gehele pakket) te schenken aan bijvoorbeeld een school in de buurt. Of om een bijenvolk te adopteren.

 

 

EEN BIJENKAST BIJ JE BEDRIJF?! DAT ROEPT NATUURLIJK WAT VRAGEN OP.

 

Hieronder beantwoorden we de meest voor de hand liggende vragen. Als je meer of uitgebreidere antwoorden wilt, neem dan even contact op.

Waarom heb ik bijen op mijn dak nodig?

Door verschillende oorzaken gaat het heel slecht met de bij. Pesticiden, landbouw monocultuur, verminderde biodiversiteit, ziektes en parasieten zorgen voor grootschalige bijensterfte. Veel voedselgewassen en planten kunnen zich na bestuiving pas voortplanten of vruchten krijgen. Bestuiving is nodig voor meer dan 75% van de voedselgewassen, vooral groenten en fruit. In de natuur heeft meer dan 85% van de wilde planten bestuiving nodig. Insecten zijn daarom van belangrijk voor de land- en tuinbouw. Meer dan 33% van al het voedsel dat wij als mens consumeren, is voor de bestuiving afhankelijk van de bij.

Kort gezegd, zonder de bij gaan we dood!

Krijgen wij geen overlast?

Totaal niet. Bijen zijn erg op zichzelf en hebben geen intresse in ons en wat we doen. Bijen vliegen alleen buiten hun kast om gericht voedsel te zoeken. Ze blijven niet rond de kast hangen, maar vliegen in een straal van 3 km uit. Door het enorme vlieggebied van de bijen en hun doelgerichte werken, hebben zij geen enkele reden om rond hun kast te blijven hangen. Alleen tijdens inspecties kan wat drukker worden rondom de kast, maar daar merkt binnen in het pand niemand iets van. Bijen steken bovendien alléén uit nood. Als een bij steekt gaat ze altijd dood.

 

Is er genoeg voedsel voor bijen in de stad?

Meeeeer dan genoeg! Een bij vliegt in een cirkel van 3 kilometer rond zijn kast. Hiermee bestrijkt ze een oppervlakte van meer dan 28 vierkante kilometer. Hier staan meer dan genoeg bloemen. En bijen zijn harde werkers. Een gemiddeld bijenvolk bezoekt per dag eenvoudig meer dan 21 miljoen bloemen.

Wat moeten wij doen aan de bijen?

Heulemaal niets! WIj doen alles, van het installeren van de bijen, tot de periodieke inspecties, en de eventuele honingoogst. We hebben alleen iemand nodig die ongeveer 10/12 keer per jaar de deur voor ons open kan doen.

Is ons bedrijfspand geschikt?

Bijna alle daken zijn geschikt voor het houden van bijen. Onze imkers zoeken in overleg met de verantwoordelijke de meest geschikte plek op het dak uit. Deze plek moet minimaal 150 kg kunnen dragen, 2 a 3 vierkante meter vrije ruimte hebben. We boren of schroeven niet in daken. De bijenkasten worden door middel van spanbanden gezekerd en aan een dragende constructie bevestigd. De imkers werken niet op daken zonder nadrukkelijke toestemming en/of veiligheidsregels van de verantwoordelijke. Daarnaast zijn alle bedrijfsterreinen geschikt om ergens kasten te plaatsten.

Hoe zit het met eventuele calamiteiten?

Mocht er iets zijn met de bijen, zijn wij uiteraard altijd bereikbaar. We komen direct langs. Natuurlijk ook in het weekend.

Wat is het verschil tussen bijen, wespen en hommels?

DE BIJ

  • Zoekt nectar en stuifmeel
  • Bemoeit zich niet met anderen
  • Steekt alleen uit nood of paniek
  • Licht pluizig

DE WESP

  • Stekelig baasje, zeker einde zomer
  • Houdt van cola en andere zoetigheid
  • Zeer opdringerig
  • Kan vaker steken
  • Kaal en knalgeel

DE HOMMEL

  • Zeer ontspannen en gezellig pluizige dikkerd
  • Ziet er gezellig uit
  • Zoemt in bloemen en bemoeit zich met zichzelf
  • Steekt zeer zelden

Hoeveel bijen wonen er op mijn dak?

In iedere kast zit in ieder geval één koningin. De grootte van haar volk varieert door het jaar heen. In de zomer kan een groot volk wel 60.000 bijen huisvesten, terwijl een klein volk soms met 15.000 bijen de winter door moet zien te komen.

 

Vliegen de bijen niet ons gebouw binnen?

In principe niet, tenzij ze per ongeluk de verkeerde afslag nemen. Bijen vliegen in een cirkel van 6 km rond hun kast op zoek naar voedsel. Bijen zijn zeer taakgericht en weten dat er binnen geen stuifmeel of nectar te vinden zal zijn.

 

Draagt een bijenkast bij aan mijn Breeam-score?

Jazeker!

Credit LE02 – Ecologische voorzieningen stelt dat voorzieningen die inheemse diersoorten ondersteunen, bijdragen aan een hogere BREEAM-waardering.

Credit LE06 – Het stimuleren van organisaties om bij te dragen aan de verbetering van lokale ecologie en/of biodiversiteit. De criteria hiervoor zijn onder andere: Draagt de organisatie door sponsoring of actieve ondersteuning bij aan de verbetering van ecologie en/of biodiversiteit. Sponsoring kan bestaan uit een financiële bijdrage of een sponsoring in natura, of door het structureel beschikbaar stellen van ruimte of middelen.

 

What about the honey?

Het vloeibare goud! Tegen een sterk gereduseerd tarief kunnen jullie de honing van de bijen op het dak of in de tuin overnemen. Heb je meer nodig? Geen probleem! Dat tegen hetzelfde tarief gekocht worden.

Heerlijk voor in de thee, op je geitenkaas, in een potje voor thuis, of voor relaties of medewerkers. Maar vooral het bewijs dat er op het dak een gezond, biologisch gehouden bijenvolk staat. En honing is goed voor je. Heel goed zelfs. De oude Egyptenaren geloofden dat honing zo ongeveer alles kon genezen. Beetje overdreven natuurlijk, maar honing is bijvoorbeeld rijk aan anti-oxidanten. Daarnaast wordt het gebruikt tegen huid-aandoeningen, slaapproblemen als medicijn tegen hoesten. En is het gewoon erg lekker.